εν Αθήναις

εν Αθήναις
........................................................................................με καθημερινή ενημέρωση.....

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα μέτρα 5 δισ. ευρώ αλλιώς δεν έχει δόσεις




2015-2016: Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΣΤΕΙΛΕ «ΦΙΡΜΑΝΙ», 
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ

Το νέο «πακέτο» λιτότητας εκτιμάται ότι θα κλονίσει την πολιτική συνοχή της κυβέρνησης και είναι ικανό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, δεδομένου ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.

Του Μάριου Χριστοδούλου*



Κρύος ιδρώτας λούζει την κυβέρνηση μετά το «φιρμάνι» της τρόικας για την επιβολή νέων μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016, για τα οποία όμως θα πρέπει να δεσμευτεί από φέτος.
Την έγκριση των μέτρων αυτών από το ελληνικό Κοινοβούλιο θέτουν ως προϋπόθεση οι δανειστές για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου.
Το νέο «πακέτο» λιτότητας εκτιμάται ότι θα κλονίσει την πολιτική συνοχή της κυβέρνησης και είναι ικανό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές δεδομένου ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.
Μένει να δούμε αν στη σημερινή ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς παραμείνει πιστός σε αυτή τη δέσμευση ή ανοίξει «παράθυρο» για τις… τελευταίες θυσίες. Τα νοικοκυριά από την πλευρά τους δεν έχουν άλλες αντοχές και το μήνυμα το οποίο εκπέμπουν είναι ότι «η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει…»
Παρά ταύτα το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2014-2017), που οριστικοποιείται τις επόμενες μέρες, θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο το «εισιτήριο» για τις επόμενες δόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Μεσοπρόθεσμο στιγματίζουν οι αυξήσεις έως 25% που προωθούνται στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ αλλά και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η διατήρηση για μια τριετία ακόμη -έως το 2016- της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα των φορολογουμένων, οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Οι επιβαρύνσεις
Το «μενού» των επιβαρύνσεων θα έρθει να συμπληρώσει ένα μέτρο που έχει ξεμείνει επίτηδες στο «ράφι» και στοιχειώνει από το πρώτος κιόλας Μνημόνιο όλους τους καταναλωτές. Είναι αυτό το οποίο έχει να κάνει με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά με στόχο την είσπραξη 215 εκατ. ευρώ.
Πρόσθετα έσοδα για τα ταμεία θα προκύψουν και από την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις, αλλά και από τις «δρακόντειες» ποινές που θα θεσπιστούν για όσους πραγματοποιούν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.
Με αυτά τα μέτρα εκτιμάται ότι θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015–2016 που η τρόικα το υπολογίζει σε 4,5 με 5 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, πρόκειται για τα ποσά που απαιτούνται για να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016.
Μεγάλο «αγκάθι» βέβαια για την κυβέρνηση είναι η ρήτρα που έχουν θέσει οι δανειστές, ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ψηφιστούν φέτος ανεξάρτητα από το γεγονός ότι θα τεθούν από τον Ιανουάριο του 2015 σε ισχύ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τον «κάβο» των μέτρων του 2014 με τον φόρο–«μαμούθ» στα ακίνητα, από τον οποίο δεν θα εξαιρεθούν ούτε οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να μπορέσουν να εισπραχθούν τα 3,17 δισ. ευρώ από όλες τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων. Ο ενιαίος φόρος που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ θα είναι ο βασικός αγωγός της δεξαμενής των εσόδων για το επόμενο έτος.
Κατόπιν τούτων ο Σεπτέμβριος προμηνύεται «καυτός» για την κυβέρνηση, με το Μαξίμου να θυμίζει «δωμάτιο πανικού» αναφορικά με το πώς θα καταφέρει να περάσει τα νέα μέτρα από τη Βουλή.
Ηδη η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της χώρας είναι «ηλεκτρισμένη», αφού στα «ραβασάκια» με τα χαράτσια που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έρχεται να προστεθεί και το πρώτο κύμα των 12.500 διαθέσιμων δημοσίων υπαλλήλων.
Η κυβέρνηση δυσκολεύεται να ανακοινώσει τα ονόματα αυτών των υπαλλήλων, τα οποία θα πρέπει να γίνουν 25.000 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, εφόσον η τρόικα απαντήσει αρνητικά στην παράταση του μέτρου που ετοιμάζεται να ζητήσει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα ανώτερα στελέχη της τρόικας θα φτάσουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για τον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων που ξεκινά και στον οποίο κεντρική θέση θα έχουν οι αποκρατικοποιήσεις και το χρηματοδοτικό κενό των 11 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το τελευταίο μπορεί να καλυφθεί με τη μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων και με τη χρήση μέρους των κεφαλαίων που δεν θα χρειαστούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Επίσης αν οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούσαν με γρηγορότερο ρυθμό, ίσως η «τρύπα» στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας να ήταν μικρότερη.

____________
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου